Недостигащите 35 хиляди медицински сестри в лечебните заведения се  компенсират

...
Недостигащите 35 хиляди медицински сестри в лечебните заведения се  компенсират
Коментари Харесай

Синдикалист пред Lupa.bg: В болниците ни обгрижват болногледачи и студенти вместо медсестри

Недостигащите 35 хиляди медицински сестри в лечебните заведения се  компенсират с болногледачи, студенти и здравни асистенти. В някои лечебни заведения това към този момент е всеобща процедура. Пациентите схващат за подмяната единствено по качеството на обслужването. Това изясни пред Lupa.bg медсестрата Мая Илиева от Синдиката на българските медицински експерти.

Тя обърна внимание, че заместителите на медсестрите са минали къс курс на образование и нямат нужните знания и умения, с цел да обгрижват пациенти. Въпреки това те дават наряди като медицински сестри и са вписани в болничните графици като такива. „ При инспекция няма по какъв начин да се разбере, че на промяна е някой студент, здравен помощник или болногледач. Затова няма и санкции ”, изясни Мая Илиева.  „ Чувала съм пациент да споделя: „ Виж, какво ми направи твоята колежка. Аз обаче давам отговор: „ А сигурни ли сте, че ми е колежка? ”.

Според медсестрата са доста 400 лечебни заведения в страната и по тази причина няма кой да работи в тях. Заради това ще стартират да закриват държавни клиники и тук-там това е реалност. Едно от затворените лечебни заведения е Белодробната болница в София.

 „ От 2019 година протестираме за по-високи заплати, по-добри условия на труд, за медицински стандарти, специалността ни да бъде предпазена. От всички наши претенции обаче бяха чути единствено тези за заплатите. Но не на всички места сътрудниците получават почтено заплащане. Повечето вземат към 1300 лева на месец ”, изясни медсестрата синдикалист.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР